Englannin valioliiga (engl. Premier League) on monen jalkapallofanin seuraamisen kohteena. Tässä artikkelissa luodaan katsaus Liverpoolin tilanteeseen ja siihen, että pystyykö se sijoittumaan neljän parhaan joukkoon. Alkuun on kuitenkin hyvä luoda katsaus jalkapallon suosioon ja seuraamiseen.

Teknologia helpottaa jalkapallon seuraamista

Jalkapallohuuma alkaa hieman laskea – paitsi mestaruuden voittaneessa Argentiinassa – juuri päättyneiden MM-kisojen jälkeen. Jalkapallo on epäilemättä maailman seuratuin urheilulaji ja sen parhaat pelaajat ovat supertähtiä ympäri maailmaa. Jalkapallofanien kiinnostus omia suosikkiseuroja ja maita kohtaan on korkeaa ja se näkyy myös jalkapallotähtien arjessa: heidät tunnistetaan melkeinpä missä tahansa he liikkuvatkin. Osa jalkapallon seuraajista myös veikkaa pelien tuloksista, tuoden näin monipuolisuutta jalkapalloharrastukseensa. Yksi suosittu muoto tästä on live vedonlyönti. Tämän vedonlyönnin mahdollisuuden on mahdollistanut nykyteknologian, eli toisin sanoen internetin ja mobiililaitteiden sekä tietokoneiden nopea kehittyminen ja yleistyminen.

Englannin valioliiga palaa arkeen

Englannin valioliiga meni tauolle MM-kisojen ajaksi, mutta nyt ollaan palaamassa arkeen. Taukoa kestikin reilun kuukauden verran, mutta jalkapallon MM-huuma alkaa laskea ja seurajoukkueille ovat edessä liigan omat ottelut. Valioliigan on määrä jatkua tapaninpäivänä, eli 26. joulukuuta. Täysin kylmiltään joukkueet eivät liigaan kuitenkaan palaa, sillä valtaosa joukkueista on pelannut harjoitusotteluita tauon aikana. Näin pelituntumaa on pyritty pitämään yllä, vaikka tosiotteluita ei olekaan ollut pelattavana.

Monien jalkapallofanien mielessä onkin nyt kysymys siitä, että onnistuuko Liverpool nousemaan neljän parhaan joukkoon Valioliigassa. Harjoitusotteluiden perusteella Liverpoolin kannattajilla on aihetta pieneen optimismiin, sillä joukkue kaatoi AC Milanin 4–1. On kuitenkin syytä muistaa, että Lyon voitti Liverpoolin aiemmin 3–1. On selvää, että ystävyysotteluista ei voi vetää sen suurempia johtopäätöksiä, sillä joukkueiden kokoonpanoihin ovat vaikuttaneet suuresti juuri pelatut MM-kisat.

Liverpoolilla on kunniakas historia – mutta se ei auta nykytilanteessa

Liverpool on jalkapallon jättiläisiä. Se on yksi Valioliigan tunnetuimpia nimiä ja sillä on valtava määrä innokkaita faneja myös Englannin ulkopuolella. Liverpool on Englannin menestynein seura, mikäli katsotaan saavutuksia Mestareiden liigassa ja Mestareiden liigaa edeltäneessä Eurooppa cupissa. Seura voi ylpeillä kuudella mestaruudella, joista viimeisimmän se nappasi kaudella 2018–2019. Mikäli taas puhumme Englannin pääsarjasta, on Liverpool siellä toiseksi menestynein joukkue kautta aikojen. Edellisen kerran Liverpool nappasi liigan voiton kaudella 2019–2020. Tämän kauden Liverpool on aloittanut alavireisesti: sen pelaajat ovat alisuorittaneet ja kahdeksasta ensimmäisestä pelistä se onnistui voittamaan ainoastaan kolme. Alkukauden ehkä suurin pettymys oli tappio Manchester Unitedille.

Voiko Liverpool nousta neljän parhaan joukkoon?

Liverpoolin tilanne vaikuttaa haastavalta, mutta ennen jalkapallon MM-kisojen taukoa oli kuitenkin merkkejä paremmasta. Liverpool nimittäin voitti Tottenhamin lukemin 2–1. Tuosta ottelusta voidaan nostaa esille etenkin Mohamed Salah, joka paukautti molemmat Liverpoolin maalit. Tämä on lupaava merkki, sillä Salah aloitti kauden melko vaisusti. Vauhti on kuitenkin kiihtynyt ja hän on tehnyt maaleja neljässä perättäisessä pelissä, jos lasketaan Valioliigan ja Mestareiden liigan pelit. Tämä lupaa hyvää, mikäli ajattelemme Liverpoolin mahdollisuuksia nousta neljän parhaan joukkoon. Liverpoolin voitto katkaisi kahden tappion putken ja nosti joukkueen sarjataulukossa kahdeksanneksi. Matkaa neljän parhaan joukkoon on siis vielä runsaasti.

Löytyykö uskoa Liverpoolin nousuun?

Entä löytyykö uskoa siihen, että Liverpool onnistuu kampeamaan itsensä neljän parhaan joukkoon? Vastaus on kyllä, mikäli kysymme sitä Jamie Carragherilta. Hän sanoi marraskuun alussa, ennen MM-kisataukoa, että Liverpool on yksi neljän parhaan joukkoon päätyvistä joukkueista. Muut joukkueet ovat hänen mukaansa Arsenal, Tottenham sekä myös Manchester City. Ennustuksen aikaan Liverpool oli pelannut 12 peliä, joista se oli voittanut ainoastaan neljä. Tappioita ja tasapelejä oli yhtä monta. Eroa neljäntenä olevaan Newcastle Unitediin oli kahdeksan pistettä, mutta tästä huolimatta Carragher uskoi Liverpoolin nousuun. Huomionarvoista on kuitenkin se, että Liverpoolilla oli tuossa vaiheessa enemmän voittoja Mestareiden liigassa, kuin Valioliigassa. Eroa Valioliigaa johtavaan Arsenaliin oli peräti 15 pistettä.

Mikäli taas kysymme William Gallasin mielipidettä, hän ei usko Liverpoolin nousuun – ellei sitten ole muuttanut mielipidettään elokuusta. Tuolloin hän nimittäin sanoi, että Jürgen Kloppin valmentama Liverpool ei tule sijoittumaan Valioliigassa neljän parhaan joukkoon. Syyksi mahdolliseen neljän parhaan ulkopuolelle jäämiseen hän mainitsi sen, että joukkueella ei ole enää Sadio Manea ja Luis Diazilla ei ole samaa vaikutusta. Jäämme mielenkiinnolla seuraamaan, kumpi on oikeassa.